Ben van Beurden van Shell legt zwarte piet bij Voser en ASML kende een goed vierde kwartaal. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.
1. ASML Holding koerst vanochtend tegen de 5 procent hoger nadat de chipmachinefabrikant uit Veldhoven de kwartaalcijfers bekendmaakte. ASML maakte een meevallende nettowinst over het vierde kwartaal bekend. De omzet- en margeverwachtingen voor het eerste kwartaal waren echter teleurstellend, maar beleggers lijken dat te negeren. Zwaarder weegt ASML’s bevestiging dat de ontwikkeling van de volgende generatie chipmachines (die gebruik maken van extreem ultraviolet licht) op schema ligt. ASML werkt er hard aan om bij de EUV-chipmachines de productiesnelheid van wafers op een commericeel rendabel niveau te krijgen.
2. De nieuwe topman van Shell, Ben van Beurden heeft van het vierde kwartaal een zogenoemd ‘kitchen-sink-quarter’ gemaakt, aldus persbureau Reuters. Met andere woorden: Van Beurden heeft zo veel mogelijk negatieve verslaglegging in een kwartaal gestopt om de zwarte piet bij zijn voorganger, Peter Voser, te kunnen leggen, en vervolgens met een schone lei verder te kunnen gaan. Van Beurden strooide vorige week bij de winstwaarschuwing nog wat meer zout in de wond door te zeggen dat de prestaties in 2013 “niet zijn wat ik verwacht van Shell”. In het artikel van Reuters wordt de vraag gesteld of Shell daadwerkelijk de weg omhoog kan vinden en of Van Beurdens schoonmaakactie genoeg is. Sommige aandeelhouders en analisten willen volgens Reuters dat Van Beurden ingrijpend de strategie gaat wijzigen, zoals het afstoten van de weinig winstgevende raffinage en inzetten op LNG, waar de marges hoger zijn.
3. De staalsector is in beweging nadat de Zweede staalproducten SAB aankondigde de Finse sectorgenoot Rautaruuki te willen overnemen voor 1,56 miljard dollar door middel van een aandelenruil.
4. Raiffeissen, de op twee na grootste Oostenrijkse bank, doet vandaag een emissie van 2,9 miljard euro om de balans te versterken en staatssteun af te lossen. De bank, die het boekenonderzoek van de ECB in het achterhoofd heeft, geeft bijna 98 miljoen aandelen uit, de helft van het totaal aantal uitstaande aandelen.
5. De Bank of Japan (BOJ) heeft vanochtend het monetaire beleid ongewijzigd gelaten. De Japanse centrale bank liet de rente staan op 0,1 procent en handhaafde de doelstelling om de monetaire basis jaarlijks met 60 tot 70 biljoen yen (42 tot 49 miljard euro) te vergroten door middel van obligatieaankopen. De BOJ werd wat positiever over de economie, en verwijderde uit het persbericht de passage dat de economie kampt met onzekerheid.
6. Mohamed El-Erian, de CEO en Chief Investment Officer van ’s werelds grootste obligatiefonds Pimco, heeft zijn functies neergelegd. Pimco gaf geen reden op voor El-Erians vertrek. El-Erian blijft nog wel aan bij Allianz, de eigenaar van Pimco, maar onduidelijk is wat hij precies zal doen. Onder El-Erian sloeg Pimco zijn vleugels uit en werden onder meer aandelenfondsen toegevoegd. Pimco ziet zich namelijk geconfronteerd met oplopende rentestanden omdat er een einde lijkt te zijn gekomen aan de 30 jaar durende bull markt in obligaties. Om die redden trokken klanten vorig jaar 41 miljard dollar uit het 2 biljoen dollar grote Pimco. Wil Pimco niet verder krimpen dan zal het ook in andere effecten moeten gaan beleggen.
7. Microsoft is in verlegenheid gebracht, omdat het houders van YouTube-accounts zou hebben betaald om positieve te berichten over de Xbox One. Ars Technica heeft zijn handen weten te leggen op een contract van Microsoft en partner Machinima (een gaming- en entertainmentsite) waarin staat dat videopartners van Machinima 3 dollar zouden krijgen voor elke 1000 views van videosegmenten op YouTube waarin tenminste 30 seconden lang de loftrompet werd afgestoken over Microsofts nieuwe console. Bovendien mocht er met geen woord worden gerept over het contract en dat er tegen betaling positieve reclame werd gemaakt. Microsoft heeft de lezing van Ars Technica tegengesproken en aangegeven dat het om een “typische” marketing campagne gaat.
8. Europese beurzen zijn vanochtend in het groen geopend in het kielzog van een overwegend hoger slot op Wall Street en de Aziatische beurzen. Beleggers hebben het vizier gericht op de kwartaalcijfers. Daarbij laten beleggers zich niet uit het veld slaan door tegenvallende cijfers gisteren van meer telecomreus Verizon, verzekeraar Travelers en conglomeraat Johnson & Johnson, die gisteren de Dow Jones in het rood deden sluiten.
9. Weer een rustige beursagenda. Uit het Verenigd Koninkrijk komen nog de maandelijkse werkloosheidscijfers en de laatste notulen van de Bank of England. De Bank of England heeft beloofd de rente laag te houden zolang de werkloosheid boven de 7 procent staat, tenzij inflatie een probleem begint te worden en de inflatiedoelstelling van 2 procent in het geding komt. De werkloosheid in het Verenigd Koninkrijk is echter sneller gedaald dan de Bank of England voorspelde toen het in de zomer van 2013 de rentebelofte deed. Economen gepolst door persbureau Bloomberg verwachten dat de werkloosheid in het kwartaal dat eindigde in november daalde naar 7,3 procent en dat de werkloosheid in het derde kwartaal naar 7 procent is gezakt. Omdat de Bank of England van mening is dat het economisch herstel nog een lang weg te gaan heeft, zal het waarschijnlijk de rentebelofte gaan wijzigingen, bijvoorbeeld door de werkloosheidsdrempel te verlagen.
10. Eurostat maakt daarnaast de cijfers voor de staatsschuld voor het derde kwartaal bekend. In het tweede kwartaal bedroeg de gecombineerde staatsschuld van de eurolidstaten 93,4 procent van het bbp van 92,3 procent in het eerste kwartaal. Griekenland had de hoogste staatsschuld (169 procent), gevolgd door Italië (133,3) procent en Portugal (131,1 procent). Nederland zat in de middenmoot met 73,9 procent. De limiet die af werd gesproken tijdens het verdrag van Maastricht bedraag 60 procent.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl